ŠTO JE AUTOGENI TRENING?

Autogeni trening je tehnika relaksacije/ opuštanja, prirodna tehnika kojom se oslobađamo od napetosti i postižemo stanje psihičke i tjelesne opuštenosti. Autogeni trening je tehnika priznata od službene medicine. Znanstvena istraživanja su pokazala da je korisna u liječenju i prevenciji mnogih bolesti.

Autor tehnike je berlinski neuropsihijatar J. H. Shultz koji je razvio tehniku početkom 20. stoljeća i prilagodio čovjeku zapadne kulture. Autogeni trening se sastoji od raznih vježbi u kojima pomoću autosugestija- svojim mislima i snagom predodžbi- postupno postižemo stanje jake tjelesne i psihičke opuštenosti i autogeno stanje svijesti. Karakteristike autogenog stanja svijesti su osjećaj distanciranosti od okoline i pojačana svjesnost o sebi. Vježbajući tehniku postižemo stanje psihofiziološke ravnoteže i osjećaj smirenosti. Vježbajući oslobađamo se od napetosti koja prati stresan način života i smirujemo sve fiziološke funkcije organizma koje su u stanju stresa povišene, kao što je rad srca, krvni tlak, disanje...

Mnoga znanstvena istraživanja su pokazala da je stres glavni uzrok mnogih bolesti. Primjer toga su menadžeri koji su izloženi dvostrukom ili menadžerskom stresu i kod kojih postoji visok rizik od srčanog udara u srednjim godinama. Autogeni trening uspješno se koristi u borbi protiv stresa kao tehnika:

  1. liječenja ili ublažavanje simptoma mnogih bolesti- (psiho)somatskih i psihičkih
  2. prevencije (psiho)somatskih i psihičkih bolesti
  3. odmora, rekreacije i rada na sebi

Autogeni trening je tehnika kojom pojačavamo svjesnost o sebi. Tijekom vježbanja postajemo svjesni svoga tijela i napetosti u njemu, ali postajemo svjesni i svoje ličnosti i svog psihičkog života- svojih stavova i uvjerenja, emocionalnih konflikata. ..Tada ih možemo promijenti i poboljšati svoje funkcioniranje. Stoga je autogeni trening, osim što je psihoterapijska tehnika, tehnika rada na sebi i samorealizacije.

Razlikujemo osnovni i viši stupanj autogenog treninga. Osnovni je namijenjenim početnicima, dakle onima koji se nisu naučili opuštati. Mogu vježbati svi od 8. godine starosti, kontraindikacija za vježbanje gotovo da i nema (osim stanja jake anksioznosti i teških psihičkih bolesti- psihoza). Sama tehnika je jednostavna, prirodna, nema štetnih posljedica i lako ju je naučiti.